Tek Seferlik Ödeme İşlem - Hüküm ve Koşullar
TEK SEFERLİK ÖDEME İŞLEMİ - HÜKÜM VE KOŞULLAR
İşbu Hüküm ve Koşullar, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı İle Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’in 37. Madde ve devamı hükümleri uyarınca, A Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri Anonim Şirketi (“Morpara”) ile ödeme hizmeti kullanıcısı (“Kullanıcı”) arasında aşağıda yer alan tek seferlik ödeme işlemlerinin hüküm ve koşullarını düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Kullanıcı tarafından, 6493 Sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun (‘’Kanun’’) ve Yönetmelik çerçevesindeki ödeme işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için aşağıdaki bilgilerin Morpara’ya sağlanması gerekmektedir.
Kullanıcı Tarafından Sunulması Gereken Bilgiler
Yönetmelik’in 37. maddesi uyarınca, ödeme işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için Kullanıcı tarafından aşağıdaki bilgilerin Morpara’ya tam, eksiksiz ve doğru bir şekilde sağlanması gerekmektedir.
Transfer Bilgileri
Referans No
İşlem Tipi
Döviz Cinsi/Tutarı
Gönderici Bilgileri
Ad-Soyad
Telefon/Faks No
Elektronik Posta Adresi
Adres
Alıcı Bilgileri
Ad-Soyad
Baba Adı
Telefon/Faks No
E-Posta
Adres
Ülke/Şehir
Transfer Hesap Bilgileri
Banka Adı
IBAN/Şube Kodu/Hesap No/Swift Kodu/Kredi Kartı No
Transfer Amacı
Gelir Kaynağı
Meslek Bilgisi
Diğer Bilgiler
Transferin Amacı
Gelir Kaynağı
Meslek Bilgisi
2. İşlemin Tamamlanma Süresi
EFT İşlemlerinin tamamlanma süreleri aşağıda belirtilmiştir;
İş günlerinde saat 17:00 a kadar gerçekleştirilen EFT’ler aynı gün, sonrasında veya iş günü haricindeki günlerde yapılan EFT’ler bir sonraki iş günü EFT saatleri içinde gerçekleşir.
Yurt Dışı Ödeme/ Gönderim İşlemlerinin tamamlanma süreleri aşağıda belirtilmiştir;
Transfer 5 dakika içerisinde sistemde, tahsile hazır hale gelir. Transferlere ait bakiyenin alıcıya ödenme süreci, Ödeme Hizmeti Sağlayıcısının sorumluluğundadır.
3. Ücret Bilgileri ve Ücret Dökümü
Aşağıda yer alan bilgiler kullanıcıyla işlem yapılmadan önce paylaşılmakta ve dekontta yer almaktadır. Dekont üstüne müşterinin imzası alınmaktadır.
İşlem Ücreti/ Masraf
Vergi
Toplam Ücret
4. Döviz Kuru/Referans Döviz Kuru Bilgileri
Morpara, işlem komisyonlarına ek olarak döviz kuru uygulanması durumunda, kur farkından kaynaklı olarak gelir sağlamaktadır. Bu durumlarda, Morpara tarafından belirlenen döviz kurları kullanılarak, müşteri bilgilendirilir.
5. Ödeme İşlemine ilişkin Bilgilerin Doğruluğu
Kullanıcı; ödeme işlemi ile ilgili Alıcı’ya ilişkin olarak vermiş olduğu tüm bilgiler dahil olmak üzere vermiş olduğu tüm bilgilerin doğru olduğunu, işbu bilgilerin hatalı veya eksik olmasından kaynaklanan her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararın kendisine ait olacağını kabul ve beyan eder. Morpara, kullanıcı tarafından verilen bilgilerin eksik veya hatalı olması halinde ödeme işleminin gerçekleştirilmemesinden veya hatalı gerçekleştirilmesinden sorumlu tutulamaz.
6. Ödeme Emri
Kullanıcı tarafından ödeme işleminin gerçekleştirilmesine ilişkin talimat (“Ödeme Emri”) Morpara’ya ulaştığında Morpara yetkilendirilmiş sayılır. Kullanıcı’nın verdiği Ödeme Emri’ne uygun olarak gerçekleşen ödeme işlemlerinin tüm sonuçlarından tamamen Kullanıcı sorumludur. Kullanıcı bu durumlarda herhangi bir zarar iddiasında bulunamaz veMorpara’ya herhangi bir talep ileri süremez.
7. Ödeme Belgesi
Yönetmeliğin 37. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, hizmet noktalarımız nezdinde gerçekleştirilen ödeme hizmeti işlemlerinde dekontun bir nüshası Kullanıcı’ya teslim edilir.
8. Bilgilerin Korunması ve Yetkisiz Kullanım
Kullanıcılar tarafından ödeme emrinin verilmesinde veya kullanıcı kimliğinin doğrulanmasında kullanılan, ele geçirilmesi veya değiştirilmesi halinde dolandırıcılık ya da kullanıcılar adına sahte işlem yapılmasına imkan verebilecek her türlü kişisel güvenlik bilgileri “Hassas Ödeme Verileri”dir. Kullanıcı tarafından işlem sırasında Morpara ile paylaşılan Hassas Ödeme Verileri ve diğer bilgiler, ödeme hizmetinin sunulması ve buna ilişkin işlerin yönetilmesi amacıyla saklanmakta ve kullanılmaktadır. Bu bilgiler, işlemin gerçekleştirilmesi için Morpara’nın iş ortakları, muhabirleri, fatura üreten kurumlar vb. gibi işlemin yapılması için gerekli olan kişilerle paylaşılabilir. Kullanıcı, Morpara’nın usulsüzlük ve/veya dolandırıcılık şüphesi oluşması halinde, veya yetkili kamu otoritelerinin talebi halinde, bilgilerinin, adli ve/veya idari mercilerle ve/veya Resmi Kurumlar ile paylaşabileceğini kabul ve beyan eder.
9. Ödeme İşleminin Geri Alınması
Yönetmeliğin 64. maddesinin birinci fıkrası uyarınca, ödeme emri, gönderenin ödeme hizmeti sağlayıcısı tarafından alındıktan sonra aksi taraflar arasında kararlaştırılmadıkça gönderen tarafından geri alınamaz denilmektedir.
“Ödeme emri, gönderenin ödeme hizmeti sağlayıcısı tarafından alındıktan sonra, aksi taraflar arasında kararlaştırılmadıkça gönderen tarafından geri alınamaz.”
Bu kapsamda işbu Sözleşme ile Kullanıcı, Morpara’ya vermiş olduğu Ödeme Emri’ni Morpara tarafından alınması sonrasında geri alınamayacağını kabul ve taahhüt eder.
10.
İade Talebinde Bulunulacak Kanallar
Temsilcilik, şube kanallarından iade talebinden bulunulabilir.
Yabancı Para Gönderim İşlemleri
Transferin aracı kurum vasıtasıyla alıcısına ödenip ödenmediği kontrol edilir. Ödeme gerçekleştirilmediyse müşteriye iptal/iade süreci başlatılır.
Aynı gün içinde gerçekleştirilen iade talepleri, “iptal” statüsünde değerlendirilir. Farklı günde talep edilmesi durumunda “iade” statüsünde değerlendirilir.
İptal statüsünde değerlendirilen işlemler masrafıyla birlikte iade edilir.
İade süreci; Morpara tarafından, aracı kuramların çalışma koşulları ve entegrasyonlarına bağlı olarak yürütülmektedir.
İade statüsünde değerlendirilen işlemler, aşağıda belirtilen kriterler doğrultusunda masraflı ya da masrafsız iade edilir.
Personel hatasından kaynaklı durumlar;
Temsilci personelinden kaynaklanan hata (yanlış tutar/ ülke vb) nedeniyle yapılan iade durumudur. Talep edilmesi durumunda, onaya tabi olarak masraf iade edilir.
Sistem hatasından kaynaklı durumlar;
Morpara sistemleri ya da karşı kurumun sisteminden kaynaklanan hatalardan dolayı iade
yapılması durumudur. Talep edilmesi durumunda, onaya tabi olarak masraf iade edilir.
Diğer nedenler;
Aracı kurum ödeme noktasının uzaklığı durumunda; Talep edilmesi durumunda, onaya tabi olarak masraf iade edilir.
Aracı kurum ödeme noktasındaki ödeme limitinin aşılması durumunda; Talep edilmesi durumunda, onaya tabi olarak masraf iade edilir.
Aracı kurum ödeme noktasının ödeme yetkisinin olmaması durumunda; Talep edilmesi durumunda, onaya tabi olarak masraf iade edilir.
Alıcıya ait isim, ülke ve tutar değişikliği sebebiyle iade talep edilmesi durumunda; işlemin tekrarlanması şartıyla masraf iade edilir. İşlem tekrarlanmayacak ise masraf iadesi yapılmaz.
Yabancı Para Ödeme İşlemleri
Ödeme işlemlerinin iade sürecinde müşterimizden masraf alınmadığından, masraf iadesi olmamaktadır.
İşlem tutarının iadesi onaya tabidir.
Alıcısı tarafından 30 iş günü içinde alınmamış ödeme işlemleri masrafsız olarak iade edilir.
EFT (Elektronik Para Transferi) İşlemleri
EFT’nin aracı bankaya iletilmemesi koşulu ile masrafı ile birlikte iadesi gerçekleştirilmektedir.
Aracı bankaya iletilmiş transferin iadesi söz konusu değildir.
Çeşitli nedenlerden dolayı, iadesi gerçekleşen EFT göndericisine ödenirken; bankanın göndermiş olduğu tutar (alıcı banka tarafından kesinti yapılması vb nedenlerle EFT farklı tutarda iade olabilir) herhangi bir masraf alınmaksızın geri ödenir.
Başkası Adına İşlem Yapılması
Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında 5549 Sayılı Kanunu’nun 15. maddesine göre;
“Yükümlüler nezdinde veya aracılığıyla yapılacak kimlik tespitini gerektiren işlemlerde, kendi adına ve fakat başkası hesabına hareket eden kimse, bu işlemleri yapmadan önce kimin hesabına hareket ettiğini yükümlülere yazılı olarak bildirmediği takdirde altı aydan bir yıla kadar hapis veya beş bin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır. ”
Bu kapsamda, Morpara nezdinde 5549 sayılı Kanun, ilgili yönetmelik ve tebliğler çerçevesinde kimlik tespiti gerektiren işlem yaptıran gerçek kişi ve/veya tüzel kişilerin, kendi adına ve fakat başkası hesabına hareket eden kimse, bu işlemleri yapmadan önce kimin adına ve hesabına hareket ettiğini yazılı olarak beyan etme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu itibarla, başkası adına işlem yapıldığının beyan edilmediği durumlarda, Kullanıcı’nın kendi nam ve hesabına işlem yaptığı Morpara tarafından kabul edilir.
12. Fikri Mülkiyet Hakları
Kullanıcı, Morpara’nın web sitesinde ve sair evrakında yer alan ünvan, işletme adı, marka, patent, logo, tasarım, kod, bilgi ve yöntem gibi tescilli veya tescilsiz fikri mülkiyet haklarına ilişkin hiçbir unsuru kopyalamamayı, çoğaltmamayı, işlememeyi, dağıtmamayı veya bunlardan türemiş çalışmalar yapmamayı veya hazırlamamayı ve hiçbir şekilde anılan fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemeyi kabul ve taahhüt eder.
13. Mevzuat Uyum
Morpara, tabii olduğu mevzuat ve denetimi altında bulunduğu resmi otoriteler tarafından belirlenmiş olan kurallar ve prensipler çerçevesinde işlem tesis etmektedir. Bu kapsamda, işbu Hüküm ve Koşullar metninde yer almayan ve fakat mevzuatın ve/veya yetkili resmi otoritelerin kural ve talimatları doğrultusunda sağlanan hizmetlere ilişkin değişiklikler olabilir ve/veya hizmet sağlanamayabilir. Kullanıcı, bu durumu bildiğini ve bu konuda Morpara’ya karşı herhangi bir hak ve/veya iddiada bulunmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.
14. Uyuşmazlıkların Çözümü
İşbu Sözleşme’nin uygulanmasından veya yorumlanmasından doğacak her türlü uyuşmazlığın çözümünde İstanbul Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.
İşbu Hüküm ve Koşullar kapsamında yukarıda belirtilen işlemi yapmaya ehil olduğumu, yukarıdaki bilgi ve hükümler uyarınca işlem yapılmasını kabul ettiğimi beyan ederim.